Přírodu dětem, děti přírodě!

Lesní mateřská škola Nad Klenicí, z.s.

Korespondenční adresa:
Šmilovského 232/11,
293 01 Mladá Boleslav

IČ: 01415646

+420 728 229 188
info@nadklenici.cz

Náš první letošní výlet, tentokrát za poznáním

28.04.2016 20:14

Lesní školka se vypravila do Dobrovického muzea na výstavu ŠILI ŠEVCI, ŠILI BOTY, spojenou s výukovým programem. Užili jsme si v muzeu celé dopoledne.

Nejdříve jsme posvačili v přednáškovém sále a pak vyrazili na výstavu. Děti se dozvěděly, jak si pravěcí lidé vyráběli boty, zkusily si, jaké je to chodit v dřevácích a jak se ovládá šicí stroj. Průvodkyně Eliška si vyzkoušela předškoláky, jak umí zavázat tkaničky. Děti mohly vidět spoustu druhů bot, od dobových střevíců, přes sportovní obuv, holiny, přezkáče a střevíčky pro princezny. Dozvěděly se, co jsou to floky, potěh, kopýtko a co vše potřebuje švec na výrobu bot.

Radost jim udělala pohádka o loupežníkovi Rumcajsovi, který byl také švec. Při výukovém programu, kde se pracuje na interaktivní tabuli, se vystřídaly skoro všechny děti, odvahu plnit úkoly měly i ty úplně nejmladší. I děti z lesní školky si nakonec botičku na památku vyrobily, pěknou papírovou a nejedno z dětí se dalo do zkoušení, jak padne na jejich nožku.

Z muzea jsme zamířili na oběd do restaurace RADNICE, kde pro nás připravili salónek. Po jahodových knedlících se jen zaprášilo! Po obědě si prohlédly vodotrysk s velkou kostkou cukru a vyřádily se na nedalekém hřišti.

Na zpáteční cestě jsme si vezli krabici plnou místní speciality, kterou jsou dobrovické řepánky. Ty si děti snědly k svačině v teple v zázemí lesní školy.