Přírodu dětem, děti přírodě!

Lesní mateřská škola Nad Klenicí, z.s.

Korespondenční adresa:
Šmilovského 232/11,
293 01 Mladá Boleslav

IČ: 01415646

+420 728 229 188
info@nadklenici.cz

Recepty - koláče z ukázkového dne

06.06.2014 23:42

Vzhledem k velikému úspěchu tří napečených koláčů, které jste měli možnost ochutnat během našeho ukázkového dne, tentokrát si "tajnou recepturu" nenecháme pro sebe! ;)

JABLEČNÁ BEZLEPKOVÁ BUCHTA

50g zlatého lněného semínka (mletého), 500ml jablečného moštu, ½ vanilkového lusku, 2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 100g pohankové mouky, 100g hladké kukuřičné mouky, 100g rýžové mouky, 4 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů, 100g rozinek, 300g jablek, 100ml javorového či rýžového sirupu, 100ml oleje

Mleté lněné semínko povaříme s moštem, kořením a špetkou soli 3-5 minut. Vlijeme do mísy, přiklopíme pokličkou a necháme zchladnout. Troubu předehřejeme na 180°C. Mezitím v jiné míse smícháme pohankovou,
kukuřičnou a rýžovou mouko s kypřícím práškem. Nakonec do směsi vmícháme propláchnuté osušené rozinky. Jablka nakrájíme na kostičky. Z moštu se lněným semínkem vyndáme vanilkový lusk, přilijeme sirup, slunečnicový nebo sezamový olej a prošleháme ručním šlehačem. Vlijeme do mísy se suchými surovinami, přidáme jablka a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a promícháme. Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 35-40 minut v předehřáté troubě. Koláč je vynikající s teplým pyré z povařených rozmixovaných a ochuceých jablek nebo se zakysanou smetanou.

MRKVOVÝ DORT

450g strouhané mrkve najemno, 280g celozrnné hladké mouky, 150g cukru, 120g mletých vlašských ořechů (+ přidat slunečnicová semínka, dýňová semínka nebo mandle, lísk.ořechy apod.), 220ml oleje (napůl s olivovým), 2 čajové lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, špetka soli, 4 vejce  

Troubu předehřát na 175 stupňů. Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej dát do mísy a našlehat. Sypké ingredience smíchat a postupně přidávat do vaječné směsi. Nakonec zlehka vmíchat mrkev a ořechy. Péct cca 1 hodinu.

VLOČKOVÝ KOLÁČ

150g ovesných nebo pšeničných vloček, 120g polohrubé mouky, 160g třtinového cukru, půl lžičky jedlé sody, 1 lžíce mleté skořice nebo skořicový cukr, špetka soli, 120g rozpuštěného másla, zchladlého, 1 rozmixovaný banán, 500g ostružin ( nebo lesní směsi ), 2 lžíce krupicového  cukru, 2 lžíce červeného vína nebo vody, 1 lžíce citr. šťávy (nemusí být)

V míse smíchejte vločky s moukou, třtinovým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí. Přidejte máslo a banán a dobře rozmíchejte. Nechte 15min odpočívat. Mezitím připravte náplň. Zbývající suroviny pár min. vařte, jakmile začnou houstnout, stáhněte z ohně a nechte lehce zchladnout. Dvě třetiny těsta přeneste do dortové formy vyložené peč. papírem, vložte do trouby předehřáté na 170st. a pečte 20 min., dokud těsto nezačne zlátnout. Pak ho potřete náplní, rozdělte na ní zbylé těsto a pečte dalších 20 min.